Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kedvezmény: hogyan utazhatnak áprilistól a nyugdíjasok?

2012.03.30

 

Kedvezmény: hogyan utazhatnak áprilistól a nyugdíjasok?

2012.03.23. | Halmi Lukács
Az elmúlt hetekben mind több nyugdíjas jött zavarba, mivel tavaly kiállított utazási utalványuk március végén lejár.
megosztom:
Add a Startlaphoztwittermyspace
 

hirdetés

„Hetente többször utazom a lányomhoz Budapestre, hogy segítsek a gyerekek ellátásban. Eddig ez nem volt probléma, hiszen ingyen utazhattam. Március végén azonban érvényét veszti az az utalvány, ami alapján az utazási kedvezményt igénybe veszem. Áprilisitól teljes áron kell utaznom? Semmi másra nem fogok költeni, csak buszjegyre?” – írja egyik olvasónk. Egy másik levélíró pedig azt kérte, járjunk utána, milyen igazolás váltja fel a nyugdíjasok utazási utalványát, mert csak annyit tud, hogy a következő hónaptól a jelenlegi már nem érvényes. Kérdéseinkre egészen addig mi sem kaptunk választ, ameddig meg nem jelent a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye, amely szerint a nyugdíjrendszer átalakításához igazodnak az utazási kedvezmények. Azaz egy friss törvénymódosítás hangolja össze az utazási kedvezményeket szabályozó kormányrendelet és a nyugdíjrendszer idén hatályba lépett változásait. Eszerint az egészségügyi szempontból leginkább rászoruló személyek kedvezményei változatlan formában megmaradnak. Az eddigiekkel megegyező jogosultságokkal élhetnek azok a korábbi rokkantsági vagy korhatár előtti öregségi nyugdíjasok is, akik 57. életévüket 2011. december 31-ig betöltötték. A tavaly kiállított utazási utalványok az átmeneti időszak zavartalansága érdekében egy hónappal tovább, április végéig használhatók kedvezményes utazáshoz.

Nyugdíjas és a majdnem nyugdíjas

Az Országgyűlés 2011 végén fogadta el a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvényeket. Mindkét jogszabály olyan személyi kört érint, amelyek eddig élhettek a nyugdíjasokat megillető utazási kedvezményekkel. A nem öregségi nyugdíjban részesülő személyek az új előírások szerint 2012. január 1-jétől nem minősülnek nyugdíjasnak, a korábban már megállapított nyugellátásokat a továbbiakban más jogcímen folyósítják számukra.

Egészségügyi szempontból veszélyeztetettek

A rendeletmódosítás egyértelművé teszi, hogy az új szabályozás szerint rokkantsági ellátásban részesülők közül a korábbi előírások alapján I. és II. csoportos rokkantsági nyugdíjra jogosultak minden korlátozás nélkül élhetnek a nyugdíjasok számára biztosított kedvezményekkel. Ebbe a körbe tartoznak azok is, akiknek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján legfeljebb 30 százalékos mértékű. Változatlan formában maradnak fenn azoknak a 2011. december 31-ig 57. életévüket betöltött személyeknek a kedvezményei is, akik 2011. december 31-én korhatár előtti öregségi nyugdíjban, III. csoportos rokkantsági nyugdíjban vagy rendszeres szociális járadékban részesültek. Így a kedvezményrendszer az egészségügyi szempontból legsúlyosabb helyzetben lévő és nyugdíjkorhatár előtt álló személyeket kiemelten támogatja.

Utazási igazolvány: áprilisban érkezik

A kedvezmények igénybe vételét lehetővé tevő "Ellátottak utazási utalványát" a következő hetekben - az áprilisi ellátások kiutalásával egy időben - postázzák ki az érintetteknek. A jogosultság a továbbiakban is évi 8-16 utazási lehetőséget jelent jegyvásárlás esetén érvényesíthető 50-90 százalékos utazási kedvezménnyel a helyközi közlekedésben. Az utalvánnyal rendelkezők nyugdíjas bérletet válthatnak a helyi közlekedésben. A tavaly kiállított "Nyugdíjasok utazási utalványa" az átmeneti időszak zavartalansága érdekében egy hónappal tovább, 2012. április 30-ig használható kedvezményes utazáshoz - írta az NFM.

65 év felett továbbra is ingyen

A törvénymódosításban érintett korábbi nyugdíjasok közül a fentieknek megfelelően 462 ezer fő az eddigiekkel megegyező kedvezményekkel utazhat a módosítások hatályba lépését követően is. A változásokkal a fogyasztói árkiegészítés csökkenéséből származó költségvetési megtakarítás és a szolgáltatóknál díjbevétel-növekmény jelentkezik. Az előzetesen becsülhető pénzügyi hatás éves szinten mintegy 15 milliárd forint a helyi és helyközi közösségi közlekedésben. A változások nem érintik a 65 év felettiek ingyenes utazási lehetőségét. A súlyos fogyatékosságuk miatt kedvezményben részesülő személyek változatlanul díjmentesen utazhatnak a helyi-, és korlátlan számú, 90 százalékos kedvezménnyel a helyközi közlekedésben.

Figyelem!

 

Magyarországon jelenleg több mint 40 féle jogcímen a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 7 millióan vehetnek igénybe utazási kedvezményt a közösségi közlekedésben. A Széll Kálmán Tervben rögzített vállalásoknak megfelelően folyamatban van a tarifa- és kedvezményrendszer teljes felülvizsgálata.